Det perfekte mix af kunst og interiørdesign

Kristina Dam Studio er med på designfestivalen 3daysofdesign for femte gang, og i år giver hun et indblik i inspirationen til hendes seneste kollektion Journeys og løfter desuden sløret for et spritnyt design: Den skulpturelle lænestol Solitude.

Interview: KRISTINA DAM

Foto: Kristina Dam Studio

I dagene fra 12.-14. juni 2024 bliver hele København omdannet til én stor international designfestival, når 3daysofdesign løber af stablen. Mere end 250 udstillere fra hele verden viser deres nyeste og mest ikoniske møbler, lamper og boliginteriør frem i et mix af showrooms, butikker, gallerier og i Københavns gader og stræder. Én af dem er danske Kristina Dam Studio, der med sine minimalistiske, skulpturelle designs får kunst og interiørdesign til at smelte sammen.

HVORDAN OPSTOD IDEEN TIL KRISTINA DAM STUDIO?

Jeg er uddannet grafisk designer fra Det Kongelige Akademi, og mens jeg arbejdede som grafisk designer i mit første job begyndte jeg at lave lidt kunst i form af sort-hvide illustrationer ved siden af. De blev enormt populære, og jeg kunne ikke nå at tegne nye hurtigt nok, så jeg begyndte at lave art prints, som jeg fik ind hos først Stilleben og senere Illums Bolighus – og så tog det fart derfra. Jeg blev spurgt om jeg ville designe et møbel for en virksomhed, der ønskede at forære den til deres kunder. Den skulle være i træ og kunne pakkes, så den ikke fyldte så meget. Det blev til min Simple Stool i massiv eg, som jeg er endt med at være ret kendt for. Den er enkel, skulpturel og elegant, og den, der ligesom satte standarden for mine designs, da jeg stiftede Kristina Dam Studio i 2012.


Foto: Kristina Dam Studio

HVAD ER VIGTIGT FOR DIG, NÅR DU DESIGNER NYE KOLLEKTIONER?

Jeg er meget optaget af at skabe designs, der kan holde i mange år – uanset om det gælder skulpturer, boliginteriør eller møbler. Da jeg studerede på Det Kongelige Akademi, fik vi lov til at se deres fantastiske stolesamling med designklassikere lavet af nogle af Danmarks dygtigste designere. Det gjorde stort indtryk, og det blev ved med at rumstere i mit hoved, at de stole stadig var relevante i dag. Hvorfor? Det er blandt andet på grund af materialerne, som er tidløse og holdbare. Derfor har jeg selv stort fokus på materialer som træ, marmor, metal, stål, keramik og læder, der er tidløse og kan holde i mange år. 

HVAD ER TANKERNE BAG DIN TAGLINE SCULPTURAL MINIMALISM?

Helt fra starten har jeg haft en vision om at få flere mennesker til at få øjnene op for kunst ved at gøre den mere tilgængelig. Jeg har altid noget skulpturelt af en slags med i alle mine kollektioner, og jeg ønsker at Kristina Dam Studio skal være et møbelbrand, hvor du også altid kan finde kunst og skulpturer.

HVAD GLÆDER DU DIG MEST TIL VED 3DAYSOFDESIGN 2024?

Jeg har været med de seneste fem år, og det bliver bare bedre og bedre for hvert år, synes jeg. Sidste år kom jeg direkte fra en rejse til New York, hvor jeg havde været ude at tale med forhandlere og starte nye butikker op, og de kom også alle sammen til 3daysofdesign. Det er virkelig blevet en stor international designfestival, og det synes jeg er superfedt. Danmark er så kendt for design, så selvfølgelig skal vi også have sådan en i København. I år glæder jeg mig til at vise min Solitude Armchair, som vi lancerer for første gang til designfestivallen. Det er en stol, der er supersmuk og super skulpturel. Derudover præsenterer vi den seneste kollektion, Journeys, hvor vi også dykker ned i, hvor inspirationen er kommet fra.


Foto: Kristina Dam Studio

HVOR FÅR DU INSPIRATION TIL DINE DESIGNS FRA?

Jeg får rigtig meget inspiration fra mine rejser, og jeg tager altid en masse billeder med min telefon, som vi også udstiller til 3daysofdesign. Det kan være af alt muligt forskelligt fra en særlig taktilitet i et kunstværk i Berlin til smukke kontraster i arkitektur, hvor store flader møder små mursten og til en helt specifik rå bolt på Amager Strandpark. Nogle af tingene bliver direkte afspejlet i mine designs. Frugtskålen The Column Bowl i egetræ er inspireret af søjler, mens bolten fra Amager Strandpark 1:1 er de bolte, jeg har designet på min nye reolserie Foldable.


Kristina Dams 3 bedste tips til din indretning

1. Skab små klynger

I stedet for at sprede tingene ud over det hele virker det godt, hvis du samler dem
i små klynger.

2. Sæt din kunst på display

Vær ikke bange for at prøve nye ting af. Har du en smuk vase, du har arvet fra din farmor, så prøv at sætte den op på en piedestal, og giv den et helt nyt udtryk.

3. Leg med taktilitet og former

Det er mixet af materialer, der giver liv til din indretning, så eksperimenter med forskellige træsorter, mix stål og træ
eller noget helt tredje.

Indlæg oprettet 35

Relaterede indlæg

Gå i gang med at taste din søgning herover og tryk enter for at søge. Tryk ESC for at annullere.

Tilbage til toppen