Jeg er enormt fascineret af guld

Det er i den lille butik på Holmbladsgade i København, at magien sker: Det er her, guldsmed Vicki Buerholt både sælger og skaber håndlavede smykker i eget design samt hjælper med at give nyt liv til gamle smykker ved hjælp af omsmeltning af guld. HAR DU ALTID VIDST, DU VILLE ARBEJDE MED SMYKKER?

Jeg har altid været meget kreativ og lavet mine egne hjemmelavede smykker. I 2005 fik jeg job hos guldsmed Josephine Bergsøe, hvor jeg for alvor fik øjnene op for unikt smykkedesign og besluttede mig for, at jeg ville leve af at lave smykker. Jeg søgte ind på guldsmedeuddannelsen og kom i lære hos guldsmed Mette Rosgaard. Jeg har været heldig at møde de her seje kvinder, der har banet vejen for at tro, at alt er muligt, hvis man brænder for det.  (Billede øverst til venstre: Bubbles ring ‘Special Edition’. Til højre: Clusters ørestikker).

HVAD ER DET, SMYKKER KAN GIVE OS?

For mig er et smykke noget, jeg har på, som giver personlighed. Nogle får ring i næsen, andre går med store ringe på tommelfingeren, og andre igen vælger små tynde ringe. Dine smykker siger noget om din personlighed, og lig som makeup er det en måde at udtrykke og udsmykke sig på. Jeg er selv the more the merrier-typen, og Bobbles-ringene er helt klart mit hjertebarn. Den kollektion begyndte jeg allerede på, mens jeg var i lære. Den er inspireret af de bobler, der sidder på indersiden af et glas champagne og samlet, så jeg kunne have så mange sten som muligt på så lidt plads som muligt. De ringe har jeg altid på.  (billede: Bubbles ringe i 18 k guld med brillanter & diamanter).HVAD ER VIGTIGT FOR DIG, NÅR DU DESIGNER DINE SMYKKER?

De smykker, jeg laver, er nogle, du kan have på hver dag. Det er vigtigt for mig, at det er hverdagssmykker, for et smykke er en investering, og så skal du også bruge det. Så bliver det måske slidt, men er det ikke også ok? Patineringen gør det kun smukkere og er med til at fortælle en historie. Jeg har selv mange yndlingssmykker, som jeg har på altid.

DU GIVER OGSÅ GAMLE SMYKKER NYT LIV I DIT VÆRKSTED?

Ja, jeg er enormt fascineret af guld som materiale, fordi du kan blive ved med at omdanne det. Har du et firkantet smykke, kan du bare smelte det og skabe en helt anden form. Jeg arvede selv mine oldeforældres vielsesringe i guld, som jeg har lavet om til en ring til mig selv med diamanter. Jeg er et familiemenneske, og jeg kan gode lide affektionsværdien i, at vi tager historien med os samt det åbenlyst smukke i at genbruge ting. 

ER DET SVÆRERE AT ARBEJDE MED GENBRUGSGULD END NYT GULD?

Ja, genbrugsguld er ikke altid det nemmeste at arbejde med, men det er alligevel det hele værd, når jeg kan skabe et nyt smykke med masser af indbygget historie og personlighed. Det er typisk gamle murstenslænker og vielsesringe, mine kunder kommer og ønsker at få omdannet. 

HVAD DRØMMER DU OM, DER SKAL SKE MED DINE SMYKKER I FREMTIDEN?

Jeg føler, mine smykker er på vej et godt sted hen, så lige nu har jeg fokus på, hvordan jeg kan bevare og udbrede interessen. Hvor skal jeg lægge fokus fremover? Derudover arbejder jeg på et vielsestema, da vielsesringe for mig er noget helt særligt. Jeg er meget beæret over at få lov til at være med til at skabe de smykker, som skal være symbolet på folks kærlighedshistorie.OM VICKI BUERHOLT

Guldsmed Vicki Buerholt er især draget af guld og diamanter, der går igen i mange af hendes unikke smykker. Læs mere på buerholt.dk

Indlæg oprettet 28

Relaterede indlæg

Gå i gang med at taste din søgning herover og tryk enter for at søge. Tryk ESC for at annullere.

Tilbage til toppen